Omega 3 - supplement?

Omega 3 - supplement?

Waar haal je omega 3 als je plant-based eet? Een vraag die ons veel gesteld wordt want vis is toch de beste bron aan omega 3-vetzuren? Of toch niet? Je komt het te weten in dit artikel!

Wat zijn omega 3-vetzuren nu?

Omega 3 zijn vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Daarom worden het essentiële vetzuren genoemd. We moeten ze binnenkrijgen via onze voeding. Het is een meervoudig onverzadigd vetzuur. Say what? Je hebt er een heleboel; verzadigde, onverzadigde, transvetzuren,... Elk vetzuur heeft een andere invloed op het lichaam. Algemeen kan er gezegd worden dat verzadigde vetzuren je gezondheid niet positief beïnvloeden en onverzadigde vetten wel. Verder gaan we hier niet op in, neem het gewoon aan van ons, zouden we zeggen ;) (In ons boek kun je een uitgebreidere versie lezen). Ondanks de positieve invloed is en blijft vet vet en moet je er niet mee overdrijven. Neem bijvoorbeeld noten. Deze zijn zeker gezond, maar onbeperkt noten eten is zeker niet goed voor je gewicht en zo ook je gezondheid. 

Waarom is omega 3 zo belangrijk?

Omega 3 heeft mega veel functies in je lichaam. Het is super belangrijk voor je hersenen, gaat ontstekingen tegen en helpt mee de cholesterol te verlagen. Omega 3 maakt je lichaamscellen 'vloeibaarder' en om ervoor te zorgen dat ze toch stevig blijven (vloeibare cellen heb je liever niet) bouwt je lichaam cholesterol in je cellen in die voor een vastere structuur zorgen. Zo zit er minder cholesterol in je bloedbaan en helpt omega 3 voor een lagere cholesterol. Jammer genoeg is het niet zo dat je gewoon 'een pilleke' kan nemen en voor de rest kunt vreten wat je wil. Het hele pakket is belangrijk! Een gezonde lifestyle, goed eten en supplementen geven dat extra duwtje!

Is vis de beste bron?

Wij eten persoonlijk geen vis omdat wij geloven in de gezondheidsvoordelen van een plant-based lifestyle. Hierbij komt ook nog dat de zeeën zwaar overbevist worden en is vervuiling een grandioos probleem. Als we zo verder doen, zwemt er tegen 2050 meer plastic in zee dan vissen. Nog een reden zijn de zware metalen zoals PCB's en kwik. Deze stoffen stapelen zich  op in de vetcellen van de vissen. Dus wanneer jij 'gezonde en vette' vis eet, werk je ook zware metalen naar binnen. Deze vervuilende stoffen heb je liever niet in je lichaam... Trust me. En wat met gekweekte vis? Dit is zeker geen betere optie, want ook deze vissen worden volgepropt met antibiotica en andere slechte stoffen. En dan vragen we ons af waarom ons lichaam zo resistent is tegen allerlei antibiotica... 

Welke omega 3 zijn er?

Je hebt ALA (alfa-linoleenzuur): dit is de plantaardige vorm van omega 3 en vind je onder andere terug in algen, groene bladgroenten, lijnzaad, walnoten en soja. Deze omega 3 moet je lichaam nog omzetten naar DHA en EPA voordat we het kunnen gebruiken. 

DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) vind je terug in vis en zijn reeds omgezet. Een vis haalt namelijk zijn omega 3 uit algen (ALA), zet deze in zijn lichaam om en wij eten dan de omgezette omega 3 op. 

De omzetting van plantaardige omega 3, ALA naar de bruikbare vorm EPA en DHA verloopt  soms moeizaam omdat deze omzetting van veel factoren afhangt zoals leeftijd, geslacht, voedingswijze,... Omdat omega 3 zo belangrijk is, nemen wij zelf graag het zekere voor het onzekere en nemen wij een extraatje bij. Je kan dus gerust de visjes laten zwemmen en meteen voor de plantaardige bron kiezen. Je kan je lichaam op twee manieren voorzien van voldoende omega 3. Je kan een supplement nemen waar DHA en EPA inzit of je kan er voor zorgen dat je genoeg ALA binnenkrijgt zodat je lichaam meer kan omzetten.

Er wordt +- 250mg DHA en EPA aangeraden voor volwassenen. Voor zwangeren en tijdens de borstvoeding raadt men iets meer aan omdat omega 3 super belangrijk is voor de hersenontwikkeling van je (ongeboren) kind. Weet dat je foetus alles van jou pikt. Daarom is het belangrijk om niet dubbel zoveel, maar dubbel zo gezond te eten. Als je te weinig eet, ga je als toekomstige mama hier vooral last van hebben. Denk aan bijvoorbeeld vergeetachtigheid.

Het was een hele zoektocht voordat we omega 3 vonden waar we tevreden over waren. We willen niet enkel goede keuzes maken voor ons zelf, maar ook voor de wereld.

Wij zijn fan van de omega 3 supplementen van Testa! Waarom? Deze capsules zijn op basis van algen en bevatten per capsule 250 DHA en 125 EPA! Met één pilletje zit je al goed. Testa verzendt in kleine handige kartonnen doosjes. We vinden de missie van Testa ook echt leuk. Ze halen de omega 3 uit gecultiveerde algen waardoor je al het goede van de omega 3 binnenkrijgt en geen slechte stoffen zoals die wanneer je vis eet (denk aan de eerder vernoemde PCB's). Dit is beter voor jou en de wereld! 

Green greets!

#TGFB

 

 


 

 

 

Don't be square - Buy fair!

Don't be square - Buy fair!

Hotspot Leuven - Greenway

Hotspot Leuven - Greenway