Low carb, keto of paleo?

Low carb, keto of paleo?

Beste lezers,

Hou jullie vast, want ik heb me laten gaan in deze post 😂.
Normaal schrijf ik korte postjes want: hoe langer, hoe minder focus er is. Maar dit kan je niet korter uitleggen.

Je hoort het echt overal: paleo, low carb of het keto dieet. Allemaal met hetzelfde uitgangspunt: weinig koolhydraten eten. En met weinig bedoel ik: maximum 50 gram. Dit komt overeen met +- 2 bananen of +- 1 zoete aardappel! Bonen, veel fruit en bepaalde groenten zijn niet toegelaten, alsook volwaardige koolhydraten niet. Je eet vooral (dierlijke) vetten en groenten.

Waar komt Paleo vandaan? Paleo heeft zijn naam gekregen omdat onze voorouders zo aten. Meer en meer studies tonen aan dat we net wel veel vezels aten (dit vonden ze in de stoelgang) en dit zit enkel in plantaardige voeding. Er zal waarschijnlijk wel al eens een stukje vlees op hun bord gelegen hebben, maar het was niet de hoofdzaak. Een wild dier vangen is namelijk niet zo gemakkelijk... Bessen, noten en zaden plukken daarentegen wel. Een andere bedenking: het is niet omdat we misschien vroeger zo aten dat dit de juiste manier van eten is. We leefden toen helemaal niet zo lang als nu. We moesten vooral heel snel groot en sterk worden om als man je familie te beschermen en als vrouw snel kinderen op de wereld te zetten. 

Waarom keto? Men noemt het 'keto dieet' omdat je lichaam bij een gebrek aan koolhydraten vet gaat gebruiken als brandstof. Dit moet dan omgezet worden in ketonen (ketonen plas je mee uit en kunnen gemeten worden met bepaalde teststrips). Weet dat koolhydraten (en dus glucose = suiker) de belangrijkste brandstof zijn voor ons lichaam en vooral voor de hersenen! Wanneer je ketonen produceert, gaat je lichaam zelf een soort 'supersuiker' aanmaken, genaamd methylglyoxal. Dit zorgt er extra voor dat eiwitten en vetten gaan kleven aan de wanden van je bloedvaten! Geen goed idee dus! 

Zelf at ik jaren koolhydraatarm omdat er mensen rondom mij zo aten en ik dacht dus dat het goed was. De eerste weken viel ik een beetje af, maar ondanks de crossfit bleef mijn gewicht hetzelfde. En nog erger: normaal als je gaat sporten daalt je cholesterol sowieso, bij mij schoot mijn cholesterol de hoogte in! Mijn cholesterol was nog nooit zo hoog geweest: 198! Vooral dit dreef mij tot een omschakeling van mijn voedingspatroon. Op zes weken daalde mijn cholesterol naar 140! Wat een verschil.

Dit zette mij aan om verder te zoeken naar wat nu echt gezond is! Na mijn opleiding tot orthomoleculair voedingscoach ging ik verder studeren en behaalde het certificaat 'plant based nutrition' aan de eCornell university. En wat blijkt, een voedingspatroon hoog in vet en laag in koolhydraten is helemaal niet zo geweldig als gedacht. Er verscheen zonet ook een artikel in Knack!

Omdat het doel van de meeste mensen gewicht verliezen is, zijn deze diëten razend populair! Je verliest er namelijk op korte termijn wel gewicht mee. Ik herhaal, op korte termijn. Waarom? Het snelle gewichtsverlies in het begin is vooral te danken aan waterverlies. Je lichaam kan glucose, de nummer 1 brandstof voor ons lichaam, opslagen in onze lichaamscellen. Dit noemt men glycogeen en dit is gebonden aan water. Wanneer je beslist om geen koolhydraten meer te eten, gaat je lichaam eerst alle reserves aanspreken en verbranden. Het vocht waaraan dit gebonden is verlies je dus vrij snel wat tot 'gewichtsverlies' leidt. 
Een tweede oorzaak waarom je afvalt is omdat je gewoon minder eet. Als je van een klassiek eetpatroon naar een keto dieet gaat, eet je over het algemeen minder calorieën want je schrapt alle koolhydraten, koekjes, alcohol en frisdranken.

Gevolgen?
Een keto dieet bevat meestal veel vet en dus ook verzadigde vetten. Dit zijn net de vetten die we niet willen! Deze vetten verhogen mede je cholesterol en dus ook de kans op hart- en vaatziekten.

Vet zorgt mede ook voor insulineresistentie. Suiker kan enkel worden opgenomen als insuline de 'deur' open doet. Vet produceert toxische stoffen die de deuren blokkeren en waardoor suiker niet opgenomen kan worden. Suiker blijft zo hangen in de bloedbaan en je bloedsuiker stijgt, je cellen blijven leeg en je produceert dus extra insuline... Je hebt zo kans om insulineresistent te worden.

In het keto dieet eet je ook zeer weinig vezels. Die hebben we nodig voor een gezonde darmtransit maar ook helpen vezels je cholesterol te verlagen! Omdat je maar een beperkte hoeveelheid fruit en bepaalde groenten mag eten, mis je dus heel wat vezels. Ook volwaardige koolhydraten zoals havermout en spelt zitten tjokvol vezels!

Het vlees en vis van deze tijd bevat veel omega 6 vetzuren wat de verhouding uit balans brengt tussen je omega 3 en omega 6 en waardoor je meer kans krijgt op ontstekingen in je lichaam. Ook werken vlees en andere dierlijke producten zeer verzurend op je lichaam.

Er zullen zeker studies zijn die het tegendeel bewijzen, maar vaak zit er toch een addertje onder het gras! Ik las in een studie dat een paleo dieet effectiever was dan een mediterraans dieet. Uit de conclusies kon je zien dat diegene in de paleo groep betere suikerwaardes hadden, meer gewicht verloren,... Alles in het voordeel van het paleo dieet. Als je niet verder gaat lezen, denk je meteen dat paleo dus de oplossing is. Wanneer je de resultaten wel beter bekijkt, zie je dat de paleo groep ongeveer 300 kcal minder at, minder verzadigde verzadigde vetten aten en meer groenten. Echt gegrond vind ik deze studie dan niet.

Sinds we plantaardig eten, voelen we ons niet alleen beter maar zijn we ook energieker dan ooit. En ook onze transit werkt vele beter. Ik hoor vaak (vooral vrouwen) klagen dat ze moeilijk naar het toilet kunnen. Plantaardig eten biedt de oplossing ;-). Andere effecten die we ervaren hebben is meer focus, 's morgens echt goed wakker zijn, gewichtsverlies, nooit honger hebben en we mogen veel eten (het voelt dus ECHT niet als een dieet).

In ons nieuwe boek vind je meer dan 50 recepten die je meteen op weg helpen! We beschrijven hier ook uitgebreid de voordelen van plantaardige voeding!

Thanks for reading!

#TGFB

References

Beisswenger, B. G., Delucia, E. M., Lapoint, N., Sanford, R. J., & Beisswenger, P. J. (2005, 06). Ketosis Leads to Increased Methylglyoxal Production on the Atkins Diet. Annals of the New York Academy of Sciences, 1043(1), 201-210. doi:10.1196/annals.1333.025

Boeing, H., Bechthold, A., Bub, A., Ellinger, S., Haller, D., Kroke, A., . . . Watzl, B. (2012, 06). Critical review: Vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. European Journal of Nutrition, 51(6), 637-663. doi:10.1007/s00394-012-0380-y

Jönsson, T., Granfeldt, Y., Ahrén, B., Branell, U., Pålsson, G., Hansson, A., . . . Lindeberg, S. (2009). Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: A randomized cross-over pilot study. Cardiovascular Diabetology, 8(1), 35. doi:10.1186/1475-2840-8-35

Verburgh, K., & Quast, K. (2016). De voedselzandloper: Over afvallen en langer jong blijven. Prometheus . Bert Bakker.

(Bij gebrek aan foto's met vlees geef ik de eer van de foto aan de eigenaar: fitnessgoals.com)

  

Rabarber jam

Rabarber jam

World meat free week!

World meat free week!