Don't be square - Buy fair!

Don't be square - Buy fair!

Je hebt het vast de laatste dagen weer veel horen opduiken in het nieuws: sweatshops bestaan nog steeds en de condities waarin vrouwen en kinderen in lageloonlanden moeten werken zijn soms erbarmelijk. Maar wat is een sweatshop nu eigenlijk? Het zijn ondernemingen waar de werknemers te weinig betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Vrouwen en kinderen werken véél te lange dagen en krijgen hiervoor een troosteloos loontje. Ook de condities waarin deze werknemers moeten leven (denk: kleine huizen in krottenwijken met een minimum aan nutsvoorzieningen) laten de wensen over. In België worden nog steeds kleren verkocht die in dergelijke omstandigheden gemaakt worden. Als je als consument gaat winkelen denk je daar natuurlijk niet zo over na en vraag je je niet af of dat must have kleedje wel in ethisch verantwoorde omstandigheden gemaakt werd. We gaan er een beetje van uit dat alles toch correct verloopt? Jammer genoeg is dit niet het geval en blijft het voor ons als consument tasten in het duister of onze kleding wel op een correcte manier bij ons in de kast terecht gekomen is. Dit staat namelijk niet af te lezen op het etiket!

Eind april werden de beelden van de instorting van de Rana Plaza in Bangladesh vijf jaar geleden nogmaals getoond in het nieuws. In deze kledingfabriek stierven meer dan 1000 mensen! Na dit ongeval beloofde ook ons landje om de situatie onder ogen te zien, maar nog steeds is het probleem de wereld niet uit geholpen. De Rana Plaza en andere fabrieken in de kledingindustrie voerden wel al heel wat verbeteringen door en zo ging het loon van de werkneemsters al een stuk omhoog (wow: om en bij de 50 euro per maand - seriously? :( ) Het leefbaar loon zou echter tussen de 145 en 175 euro moeten liggen, een lange weg te gaan nog dus... Wanneer je bijvoorbeeld een t-shirt aan drie euro koopt, kun je dus al raden welke weg het product heeft afgelegd en vooral: tegen welke prijs? Het is de werknemer die de prijs betaalt en niet de consument. Stof tot nadenken...
Herbekijk het nieuwsfragment hier.

Het wil trouwens ook niet zeggen dat wanneer je dure kledij koopt, dit automatisch duurzaam is. Niet gemakkelijk dus, dat fair shoppen! Persoonlijk zijn onze ogen echt open gegaan en staan we hier nu veel meer stil bij dan voor we het boek schreven. Niet dat we nooit meer H&M of Primark binnen zullen stappen, maar we willen toch bewustere keuzes maken. En als we kledingmerken leren kennen waar we in de eerste plaats mooie kleding vinden, maar ook nog van te weten komen dat ze voor fair fashion staan, zijn we uiteraard extra enthousiast. We willen jullie graag enkele van deze winkels meegeven die voor een goede werkomgeving zorgen en waarbij de werknemers een eerlijk loon krijgen. Wie zoekt, die vindt en zo leerden wij ook de wondere wereld van fair fashion kennen. 

Onlangs kwam deze topic ook aan bod in 'Van Gils en gasten' waar Loredana Falone (eigenares van wearable stories in Hasselt) haar verhaal deed en waarin Lieve Blancquaert (fotografe en documentairemaakster) de app Fair Fashion uitlegde. Deze applicatie kan je gebruiken om te zien of een bepaald kledingmerk ethisch verantwoord handelt of niet. Wij kenden de app nog niet, maar vinden het wel een handige tool! Vandaar dat we dit graag met jullie wilden delen. Heb je zin om de aflevering te bekijken? Dit kan hier.

Welke winkels dragen eco- en fairfashion hoog in het vaandel? 

- Wearable stories in Hasselt: lees haar verhaal hier

- Supergoods in Mechelen & Gent: lees hun verhaal hier!

- Pure by Luce in Anwerpen & Leuven: lees haar verhaal hier!

Dit zijn drie toppers die prachtige kledij en schoenen verkopen, met respect voor mens en natuur! En daarom droegen wij heel fier enkele stuks uit hun collectie voor de foto's in ons boek The Green Food Bible! Ontdek het snel zelf ;).

Conclusie: don't be square - buy fair!

#TGFB

 

Mei - Plasticvrij!

Mei - Plasticvrij!

Omega 3 - supplement?

Omega 3 - supplement?