World meat free week!

World meat free week!

Afgelopen maandag ging de wereldwijde vleesvrije week van start en wij doen uiteraard mee! We geven jullie elke dag lekkere receptjes zodat je makkelijk mee kan doen. Je zult snel ontdekken wat de plantaardige keuken je allemaal te bieden heeft! 

Wat eet je wanneer je plant-based eet? Je eet geen bewerkte producten en vooral veel groenten, fruit, bonen en volwaardige koolhydraten zoals havermout en quinoa. 

Minder of geen dierlijke producten eten heeft heel wat positieve invloeden. Deze bespreken we uitgebreid in ons boek, maar denk bijvoorbeeld aan welvaartziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Niet alleen biedt het voordelen voor je gezondheid, maar ook de planeet doe je er een groot plezier mee. Zo bespaar je maar liefst 1000 liter water per dag wanneer je geen vlees eet! 

We leggen de focus niet op wat we niet eten, maar op wat we wel eten. Groenten en fruit moeten altijd de hoofdrol spelen op het bord. Zorg voor veel kleur en stap af van slechts één groente per maaltijd! Bonen mogen zeker niet ontbreken, die zitten vol plantaardige eiwitten en bevatten veel vezels! Als laatste vul je je bord met volwaardige koolhydraten zoals quinoa, spelt of boekweit. Het voordeel aan deze voeding is dat het vol (fyto)nutriënten zit en vezels! Fytonutriënten zijn stoffen die enkel in planten zitten en een positieve invloed hebben op ons lichaam. In elk lichaam komen er vrije radicalen vrij, dit zijn schadelijke stoffen. Fytonutrienten kunnen deze schadelijke stoffen neutraliseren! We kunnen hier alleen al letterlijk een boek over schrijven! hihi! :-) 

We zetten enkele feiten op een rijtje! 

Gezondheid

- Gewichtsverlies: dierlijke producten zijn de grootste bron van (verzadigde) vetten in je voedingspatroon. Als je deze vervangt door meer groenten, fruit en bonen ga je automatisch gewicht verliezen en geen honger lijden omdat je in de plaats heel veel vezels binnenkrijgt!

- Verlaagt mede de kans op hart- en vaatziekten. Het is vooral de cholesterol die je aders beschadigt. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol! Sommige studies tonen zelfs aan dat beschadigde aders terug optimaal kunnen werken bij het volgen van een plantaardige lifestyle.

- Verlaagt je cholesterolgehalte: dit omdat plantaardige voeding geen cholesterol bevat! Dit gaat ook echt snel! Mijn totale cholesterol ging van 195 mg/dl naar 140 mg/dl in 8 weken! Ook mijn 'slechte cholesterol' LDL daalde specataculair!

- Betere darmtransit door de hoeveelheid vezels. De gezondheidsraad raadt 30 gram vezels per dag aan, de gemiddelde Belg komt amper aan de helft. Wanneer je plantaardig gaat eten, geraak je makkelijk aan 30 gram of zelfs veel meer! Uit studies is gebleken dat onze voorouders zeker 100 gram vezels per dag aten! Dit laat ook meteen zien dat ons voedingspatroon toen hoofdzakelijk uit planten bestond en niet uit vlees! Vlees bevat namelijk geen vezels!

- Dierlijke producten verhogen de stof IGF-1 (insuline growth factor-1) in ons lichaam die de groei bevordert van alle cellen, de goede en de kwaadaardige cellen. 

Planeet

- We gebruiken nu al 1,5 planeten om iedereen te voorzien van dierlijk voedsel! Zo draag jij jouw steentje bij om dit terug te schroeven!

- Het telen van plantaardige voeding verbruikt minder water, minder land en minder CO2! 

Reden te meer dus om minder vlees te eten!
Join us and save yourself & the planet!

Elke dag telt!

#TGFB

Low carb, keto of paleo?

Low carb, keto of paleo?

Red Hummus

Red Hummus